Početak > Zadar Nekretnine > Kako kupiti Email AdriaMare Pretraživanje   HR  EN  DE  IT  FR  HU
Detaljno pretraživanje | Info | Usluge & Cijene | Nekretnine u Hrvatskoj | Kako kupiti | Imovinski i pravni poslovi | Smještaj | Legalizacije Nekretnine Servis | Nekretnine na Ovrhe | Ilegalni agenti i agencije | Energetski Certifikat | Partneri
Zadar Poluotok | Zadar centar | Zadar zapad | Zadar istok | Sjeverna obala | Južna obala | Zadarski otoci
Zaleđe | Velebitska obala | Lika | Zagreb | Dubrovnik | Srednja Dalmacija | Istra
Kratak opis kupovine nekretnina u Hrvatskoj

 

1. Agent za nekretnine
Za početak pronađite nekretninu koja zadovoljava Vaše uvjete. U Hrvatskoj su agenti za nekretnine veoma prilagodljivi kad se radi o obilasku nekretnina, ali upamtite da zbog toga i nisu uvijek u svom uredu. Njihov broj mobilnog telefona najčešće ćete pronaći istaknutog na vratima ureda, pa ako ga niste tamo pronašli, telefonski dogovorite sastanak.

2. Građevinski nadzor
Građevinski nadzor nije uobičajen u Hrvatskoj, jer je većina nekretnina izgrađena nedavno. Ipak ništa Vas ne spriječava da ga unajmite. U svakom gradu ima mnogo arhitekata i građevinskih inženjera koji će Vam rado izvršiti građevinski nadzor nad nekretninom.

3. Unajmite odvjetnika
Iznenađujuća je činjenica da se u Hrvatskoj nekretnine najčešće kupuju bez odvjetnika. Ipak, kako su dokumenti o prodaji na hrvatskom jeziku, preporuča se imati odvjetnika koji će Vam pomoći iščitati svu dokumentaciju. Odvjetnik također može ovlašteno u zemljišnim knjigama provjeriti broj čestice te Vam pripremiti kupoprodajni ugovor. Velika je vjerojatnost da ćete u svakom većem gradu naći bar jednog odvjetnika koji tečno govori engleski, njemački ili talijanski jezik..

4. Razdoblje prije potpisivanja govora
U ovoj fazi očekuje se Vaše plaćanje pologa 5 do 10 % od prodajne cijene, što dogovorno utvrđuju obje strane. Uobičajeno je dodati točku u ugovor kojom se prodavač obvezuje platiti jednaki iznos ako odustane od prodaje. Predugovor priprema agent za nekretnine, a ne javni bilježnik, stoga bi sada bilo pravo vrijeme za unajmljivanje odvjetnika.

5. Odobrenje Ministarstva vanjskih poslova za kupnju nekretnina <
Molim pogledajte donji odjeljak 'Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj'

6. Ovjeravanje ugovora kod javnog bilježnika
Bez obzira kupujete li nekretninu kao fizička osoba ili kao firma registrirana u Hrvatskoj, potpisivanje kupoprodajnog ugovora se vrši kod javnog bilježnika. Ako ste kupac iz inozemstva obavezna je prisutnost sudskog tumača. Pristojbe javnog bilježnika su veoma niske s obzirom da on potvrđuje samo vjerodostojnost potpisa, a pristojbe sudskog tumača iznose oko 60€

7. Upis nekretnine u zemljišne knjige
Zemljišne knjige evidentiraju vlasništvo i druga stvarna prava nad nekretninama. Agent za nekretnine ili Vaš odvjetnik zatražiti će upis vlasništva u ime kupca. Za više detalja o zemljišnim knjigama i katastru, molim pogledati u nastavku.

8. Plaćanje poreza na kupnju nekretnine
Porez od 4% vrijednosti pri kupnji nekretnine utvrdila je porezna uprava. Vrijednost može i ne mora biti jednaka cijeni nekretnine koja stoji u ugovoru. Porezna komisija je potrebna jer se u Hrvatskoj često u ugovoru navodi 75% vrijednosti cijene dok se ostalo plaća u gotovini kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Toplo preporučamo stranim kupcima u Hrvatskoj da ne sudjeluju u ovoj vrsti transakcija. Komisija je uglavnom veoma poštena; ako ste platili realnu cijenu za nekretninu, malo je vjerojatno da će joj oni podići vrijednost. Kada ste dobili riješenje o plaćanju poreza, rok za plaćanje je 30 dana.

Ne plaća se porez na novugradnju.

Praksa kupnje nekretnina


Hrvatska praksa kupnje građana

 

Hrvatski može kupiti bilo koju imovinu u Hrvatskoj, a postupak je sličan ostalim državama članicama EU, možete sklopiti ugovor o pretprodaji na temelju nekih uvjeta koji su zadovoljeni plaćanjem 5-10% depozita koji ćete izgubiti ako ne nastavite s kupnjom, ili se prodavatelj mora vratiti dvostruko ako odluči ne prodati.

 

Ako ne postoje uvjeti i njihova neposredna izravna prodaja, sastavlja se ugovor o prodaji. Ugovor o prodaji može ili ne mora imati klauzulu o oslobađanju naslova ovisno o tome kada i kako će se novac isplatiti.

 

Ako se novac ne plaća odmah i treba platiti za određeno vrijeme, klauzula o oslobađanju naslova nije uključena i dostavlja se zasebno u tabličnoj izjavi kada prodavatelj primi novac.

 

Za građane EU jedina je razlika u tome što mogu kupiti sve oblike nekretnina osim poljoprivrednih gospodarstava i zemljišta do 2021. godine. Za podnošenje suda za prodaju također je potrebno podnijeti zahtjev za izdavanje građevinskog odjela Županije da nekretnina koja se kupuje nalazi se u građevinskoj zoni (tj. nije poljoprivredna imovina bilo koje vrste).

 

Za Građane drugih zemalja s kojima Hrvatska ima sporazum o uzajamnosti primjenjuje se sljedeća praksa.

 

Tradicionalna praksa za pojedince koji nisu članice Unije pretpostavlja da je predugovor sastavljen, kupac plaća 10% depozita, morate pričekati 6-12 mjeseci za odobrenje Ministarstva prije nego što zaposjedete. Ako se kupac u međuvremenu povukao iz ugovora, depozit će se izgubiti - ako je prodavatelj povukao, morali su vratiti polog i platiti dodatnih 10% kao kaznu.

 

Međutim, na takvim plutajućim tržištima nekretnina, uz brzo rastuće cijene, postoji izraziti rizik da kupac bude zakinut. Rastuća tržišna cijena čini vrijednim da prodavatelj prekrši ugovor i vratio depozit i kaznu kupcu, i još uvijek ima dobre napore.

 

U Adria Mare savjetujemo plaćanje pune cijene koja omogućava našim klijentima:

 

    Zauzmite posao prije odobrenja.

    Zaradite prihod od najma tijekom postupka odobravanja.

    Započnite unutarnju obnovu (unutar istog otiska)

    Budite mirni u tome što imovina je njihova i nema rizika od gazumping. (Imajte na umu da pri kupnji nepokretne imovine plaćanja se mogu organizirati uz tradicionalnu uplatu od 35% kontaktne vrijednosti, nakon čega slijedi do pet jednakih obroka tijekom razdoblja razvoja

 

Privatni put kupaca

 

Adria Mare, s vašim ulazom, dogovara s vlasnikom nekretnine prihvatljivu cijenu i usmeno zadržava imovinu.

 

Izradit ćemo ugovore (pre-ugovori u kojima nije plaćen puni iznos) između dobavljača i našeg klijenta.

 

Pomoći ćemo vam u postavljanju lokalnog bankovnog računa (putem Internet bankarstva).

 

Ugovor se potom potpisuje i razmjenjuje u prisustvu javnog bilježnika.

 

Međutim, ako kupac nije prisutan, ugovor se može potpisati u svojoj zemlji.

 

Dokumenti se dostavljaju lokalnom zemljišnoknjižnom odjelu.

 

Zahtjev za dozvolu za kupnju priprema vaš odvjetnik i prosljeđuje se Ministarstvu pravosuđa. To će uključivati:

 

    Pružanje punomoći našim odvjetnicima da omoguće nastavak postupka za dopuštenje. kupac dokaz državljanstva i identiteta.

    Ugovor koji opisuje uvjete prodaje. Dokumenti zemljišnih knjiga i katastarskih knjiga.

    Pisani zahtjev potpisan od strane podnositelja zahtjeva.

    Nakon dobivanja odobrenja, naš će odvjetnik u roku od 30 dana registrira prodaju kod lokalne porezne uprave.

    Po primitku obračuna poreza za imovinu iz poreznog ureda, klijent ima 15 dana da plati porezni račun prije nego što su nastale kazne.

 

Postupak za dovršetak kupnje kod dobavljača može potrajati bilo gdje od 7 dana do 1 mjesec, ovisno o lokaciji klijenta u svrhu izvršavanja dokumenta. U pozadini, suglasnost suda može trajati od 1-3 mjeseca. Vrijeme čekanja za dozvolu ne utječe na sposobnost vašeg klijenta da se presele, započeti unutarnje obnavljanje ili ostavljanje imovine.

Ruta tvrtke za kupce

Postoje prednosti kupnje nekretnina u Hrvatskoj putem "Corporate Buyer Route". Ove prednosti moraju se nadoknaditi početnim i trajnim troškovima održavanja novog entiteta.

Radimo sa stručnim odvjetnikom u Hrvatskoj i analizom potreba i očekivanja naših klijenata, od slučaja do slučaja, a potom savjetujemo na najprikladnijem putu za ispunjavanje ciljeva našeg klijenta.

Naš odvjetnik ima iskustva u uspostavi ograničenih privatnih subjekata za pojedince koji žele kupiti nekretnine u Hrvatskoj putem ove rute. Osim zahtjeva za podnošenjem zahtjeva za dopuštenje za vlastitu imovinu i narednog razdoblja čekanja, svi drugi koraci navedeni gore, i dalje se primjenjuju. Možemo odmah pokrenuti postupak za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću - to obično traje 1 tjedan. Obično za to vrijeme naš klijent pregledava svojstva i do trenutka kada su spremni za nastavak, tvrtka je formirana. Od ove točke, dovršetak i razmjena ugovora može se dogoditi bilo gdje između 7 dana i 1 mjesec ovisno o mjestu klijenta, u svrhu izvršavanja dokumenta.

Prednosti korporativnog puta kupca su kako slijedi:

    Odobrenje od strane Ministarstva pravosuđa nije obavezno i ​​imate potpunu imovinu u posjedu čim završite uplatu.
    Ako namjeravate prodati vašu nekretninu u prve tri godine, ostvarena zarada (priznanje) od prodaje ne podliježe poreznoj stopi od 35%. Međutim, porez na tvrtku (dobit) plaća se i trenutačno iznosi 20%. U hrvatskom poreznom zakonu postoje odredbe koje se odnose na iznose uložene u nekretnine, kao i deprecijaciju zgrada. Naš odvjetnik savjetuje naše klijente o ovom pitanju, od slučaja do slučaja.
    Kada prodajete nekretninu kupljenu na putu korporativnih kupaca, ovisno o datumu izgradnje imovine, ima prodavatelja dodatne porezne povlastice.
    Prodaja hrvatske tvrtke koja posjeduje nekretnine može biti porezno učinkovita izlazna strategija za stranog investitora.

Koliko to kosta?

Ovdje su troškovi povezani s kupnjom nekretnine u Hrvatskoj.

    Kupnja imovine proizlazi iz 4% RETT * (porez na promet nekretnina) na vrijednost ugovora
    Kupnja nove nekretnine koja je napravljena od registriranog razvojnog programera PDV-a ili samostalnog graditelja. 25% PDV izračunat na troškovima za kupnju zemljišta i izgradnju imovine. (Prodavatelj obično apsorbira cijenu).

Ankete i čisti naslov

Ankete nisu uobičajeno naručene u Hrvatskoj, no bilo bi nam drago organizirati ove usluge, ako to zahtijevate.

Čisti naslov

Vjerujemo da je jedan od najvažnijih aspekata vaše kupnje nekretnine u Hrvatskoj utvrđivanje vlasništva 'čistog naslova' - Drugim riječima, prodavatelj ima zakonsku ovlast za prodaju imovine i nema nikakvih potraživanja na imovini prije sudovi.

Tijekom godina sustav upravljanja imovinom nedostajao je učinkovit način praćenja vlasništva nad zemljištem i / ili zgradama. Razlozi su to da su se u prošlosti nekretnine kupovale i prodale bez odgovarajuće registracije i dokumentacije, povremeno kako bi izbjegli poreze. S druge strane, tijekom komunističkog režima, značajni dijelovi zemljišta i imovine oduzeli su se od bogatih obitelji, ponekad podijeljeni u manja mjesta i dani onima kojima je to bilo potrebno. Ovi izvorni vlasnici sada mogu tražiti vlasništvo nad zemljištem. Mnoga svojstva u ruralnim područjima naslijedila su sva braća i sestre u jednakim dijelovima, ali nikada nisu registrirana kao takva. U ovom slučaju nitko sestra nema zakonsku ovlast za prodaju imovine.

Ovaj zahtjev za ažuriranim i učinkovitim sustavom zemljišne knjige i zgrade također priznaje Vlada Republike Hrvatske i Europska komisija. U lipnju 2003. Svjetska banka u sklopu programa Europske komisije CARDS 2002 za Hrvatsku dodijelila je posebnu potporu. Potpora će se koristiti za aktivnosti usmjerene na izgradnju sustava zemljišne administracije i doprinose razvoju učinkovitog tržišta nekretnina - presudni preduvjet gospodarskom rastu i društvenom pravednosti.

Sve nekretnine koje nudimo prikazuju se za naslov prije nego što budu ponuđene našim klijentima kako bi se osiguralo da, kada odlučite o svojem posjedu, proces dovršetka je brz, siguran i dobivate tipke prije nego što ste očekivali.

Hrvatska je potpisala ugovore o dvostrukom oporezivanju s većinom europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Irsku.

Savjetujemo našim klijentima da traže nezavisne porezne savjete u svojoj lokalnoj zemlji, posebno u vezi s Putem korporativnih kupaca i potencijalnim tretmanom imovine kao "naknadu u naturi" u budućem predloženom zakonodavstvu.

Nema ograničenja za repatrijaciju novca iz Hrvatske.


Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj?


To ovisi o tome da li kupiti nekretninu kao privatna osoba ili kao tvrtka.

Kupnja, kao privatna osoba

U principu, strani pojedinci mogu kupiti i posjedovati nekretnine u Hrvatskoj, pod uvjetom da uvjet uzajamnosti zadovoljan ako nisu Hrvatski državljani. EU državljani mogu kupiti nekretnine u Hrvatsku kao i Hrvatski državljani osim što nemogu do 2021 kupiti poljoprivredno zemljište od bilo koje vrst. 

Za druge državljani uvjet uzajamnosti zadovoljan ako hrvatski pojedinci mogu legalno kupiti i posjedovati nekretnina u zemlji porijekla stranih pojedinca koji namjerava kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Morat ćete provjeriti je li vaša zemlja ima ovaj bilateralni sporazum - na primjer, SAD i zemlje članice EU imaju reciprocitet, ali Rusija ne. Dokaz o uzajamnosti mora biti dostavljen u zemljišnim knjigama (Zemljisne nerviraju) kada strani državljanin traži da se registrirate naslov nekretnina u Hrvatskoj. Tako je cijeli proces može potrajati nekoliko mjeseci.

Prva faza kupnje je potpisati preliminarni ugovor (ili predugovor) o prodaji, koja uključuje plaćanje polog od 5-10% od prodajne cijene. To može biti prije ili poslije dobivanja potvrde iz MVP uzajamnosti. Ako potpisati predugovor prije potvrde i to je odbila, bez obzira na razlog, da ćete izgubiti puno vremena. S druge strane, ako ste čekati potvrdu prije potpisivanja, riskirate gubitak kupnju jer drugi kupac je došao zajedno u međuvremenu.

Ako taj proces zvuči predugo daha za vas postoji mnogo brže alternativa, a to je da kupite nekretninu kao hrvatskog registrirane tvrtke.

Kupnja kao hrvatske tvrtke registrirane

Zahtjev stranog pojedinca za dobivanje potvrde o uzajamnosti iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova za kupnju određenu nekretninu može izbjeći strane pojedinca registracije korporativne entitet u Hrvatskoj, kao što je hrvatsko društvo s ograničenom odgovornošću. Strani državljanin može biti jedini dioničar u hrvatsko društvo s ograničenom. Nakon investitor uključuje tvrtku u Hrvatskoj, da tvrtka može sklopiti ugovor za kupnju određene nekretnine od interesa za investitora. Nema potvrda iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova bit će potrebno u tom slučaju.

To je najbrži put za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, a jedan od najčešćih, ali to nije bez nedostataka. Morat ćete učiniti tromjesečne vraća za svoju tvrtku, za koju će vam trebati računovođa. Kako komplicirano, a time i koliko skupo, vaši vraća će biti, ovisi o tome što želite koristiti nekretninu za. Ako želite ga koristiti kao kuća za odmor i da ga pustiti van tijekom razdoblja niste ga koriste, onda vaše vraća neće biti previše skupo. Vi ćete, naravno, morati platiti porez na sve prihode vaša tvrtka čini.

Prije kupnje svoju nekretninu morate odlučiti hoće li vaša tvrtka treba biti registriran za PDV (porez na dodanu vrijednost u Velikoj Britaniji). Ako vaši načini za nekretnine su jednostavni, kao upravo opisao, onda je to vjerojatno ne bi bilo vrijedno registracije za PDV, a vi ne bi bilo mogućnosti da se oporavim bilo obrazac PDV na troškove nastale prilikom kupnje, kao što je na odvjetničkim i agent za nekretnine je naknada . To bi bilo točno ista situacija kao i ako su stvaranje privatnu kupnju. Međutim, ako se vaši planovi za nekretnine su ambiciozni, a posebno ako oni uključuju gradnju, onda se registrirana za PDV možda vrijedi s obzirom na, kako je PDV na svoje troškove će moći nadoknaditi.

U Hrvatskoj, PDV registrirana tvrtka koja je uključena u turizmu očekuje se naplaćuje svojim klijentima obrazac PDV (25%) na usluge ili roba se prodaje samo ako je primanje uplata u hrvatskoj valuti, kuna, od hrvatskih državljana. Ako je primanje uplata u eurima iz ne-Hrvatima, ne morate puniti obrazac PDV! Ako vaša tvrtka je uključena u turističkoj industriji, šanse su većina vaših klijenata će biti non-Hrvati i da će se plaćati u eurima. Kada prodati imovinu vas će se očekivati ​​da naplatimo obrazac PDV na dio prodajne cijene, koja je preostao nakon odbitka izvorne nabavne cijene i svih kapitalnih izdataka nastalih od kupnje. Ovo PDV je nadoknaditi samo kupac ako se kupac i sami registrirana za PDV. Da biste znati nešto više o tome što se ubiru porezi prilikom kupnje ili prodaje nekretnina pogledajte našu stranicu 'The troškove kupnje'

Postavljanje hrvatsku registriranu tvrtku

Postavljanje tvrtku u Hrvatskoj je zapravo vrlo jednostavna, nije skupo, te je prilično brzo (većina Hrvata smatra da se njihova zemlja biti pretjerano birokratski, ali to nije gori od drugih europskih zemalja). Papir rad je sve učinjeno od strane javnog bilježnika i to traje oko 2-3 tjedna finalizirati. Ime koje ste izabrali za svoju tvrtku mora biti ili hrvatski ili latinski. Za početak proces morate otvoriti kunski račun za svoju tvrtku s minimalnim ulogom od 20.000 kuna (oko 3.000 €). Primitka Vaše uplate će biti potrebno od strane javnog bilježnika. Taj novac se može slobodno koristiti kasnije kada ste kupili nekretninu, tako da nije trošak. Javni bilježnik će se dolje sve svoje osobne podatke (broj putovnice, adresa, itd.), a također će vas pitati za popis aktivnosti vaša tvrtka će biti sudjeluje (to je dobra ideja da se to unaprijed pripravi). Za razliku od statutom anglosaksonskim zemljama, što može biti vrlo restriktivna, možete staviti bilo koju aktivnost poslovnih dolje vam se sviđa (naravno profesionalne djelatnosti, kao što su medicina, moraju biti potkrijepljeni potrebnim dokumentima). Ako stavite dolje turizam ovo obuhvaća vrlo širok spektar aktivnosti, bez potrebe da se detaljnije.

Dakle, trebam kupiti kao privatna osoba ili kao hrvatskog registrirana tvrtka?

Bojim se da je to u potpunosti ovisi o osobnom izboru. Obje metode imaju svoje prednosti i oboje imaju svoje nedostatke. Kupnja, kao privatna osoba traje duže, ali nakon kupnje je završena nema puno učiniti. Kupnja kao tvrtka je brže, ali vam se upušta u određenom iznosu redovne papirologije i rashoda nakon prodaje, iako imate priliku barem da se oporavi obrazac PDV na svoje troškove ako se registrirate za PDV.Zemljišne knjige

Ukratko, Ured za zemljišne knjige vodi evidenciju o nekretninama vlasništva. Podaci Ureda Zemljišnoknjižnom su javni. Nadalje, na sadržaj se može osloniti i utvrditi i uspostaviti vlasništvo nad nekretninom.

Katastarski Registar

Katastarski Ured registrara ima drugačiju ulogu. Ona služi kao evidencija nekretnine koja pada u okviru svoje nadležnosti. Katastarski ured vodi evidenciju nekretnina i objekata izgrađenih na nekretnini. Ovi zapisi sadrže podatke o parcelama nekretnina, uključujući i njihove lokacije, oblika, površine, prirode, klasifikaciju i posjednika nekretnina. Ovi zapisi, osobito katastarskoj matičnom uredu u razgraničenja nekretnina, posluži kao osnova za zemljišnu knjigu evidencije o nekretnini. Iz tog razloga, Katastarske evidencije su relevantni u postupku utvrdivanje nekretnine.  Katastarska registrar također vodi evidenciju o stvarnom vlasniku nekretnine.

Vlastnički List

Vlastnički list ima tri dijela, svaki odjeljak snimanje specifične informacije kao što slijedi:

  
Odjeljak potvrde sadrži opis nekretnine;
  
Odjeljak B potvrde navodi stranku koja je vlasnik nekretnine;
  
Odjeljak C certifikata navodi sve 'teret' na nekretninama, uključujući:

1) Hipoteke;
2) Spominjanje ikakvih dodatnih zapisa koji opisuju 'izgradnju prava' ili slične 'iskorištenosti prava'.

Zemljišne knjige djeluje i kad se neriješena pitanja navede u zemljišnim knjigama prije njihovog rješavanja. Takva pitanja mogu biti popis spornih vlasničkih potraživanja, itd. Prijave za neriješenim pitanjima su zabilježeni u stupcima odmah desno od odjela, B i C.

Svrha Vlastnišićkog Lista

Zemljišne knjige izdaje potvrde o vlasništvo, koji su neophodni za:
  • Prvokupa drugih nekretnina vlasničkih potraživanja;
  • Dobivanje dozvole za gradnju, a
  • Dokazivanje vlasništva nad nekretninama za potrebe ulaska u komercijalnim transakcijama (to je korisno ako vlasnik planira ući u komercijalne transakcije koje mogu uključivati ​​nekretnina; najčešći transakcija na hipoteku na nekretninu kao zalog za kredit) .

Sukob informacija

Potencijalni vlasnici moraju osigurati da fizički opisi parceli nekretnina u zemljišnim knjigama i u katastar. Ako se te dva opisa ne podudaraju, onda vlasnik mora to rješiti uz pomoć odvjetnika. U teoriji, geodetskih i katastarskih vlasti u Hrvatskoj (vladine urede nadgledaju dokumenata prostornog uređenja nekretnina i prikupiti informacije o korištenju nekretnina) su odgovorni za obavješćivanje u zemljišne knjige bilo kakve promjene u statusu, opis i korištenje nekretnina, stoga bi se osiguralo da su podaci u zemljišnim knjigama odgovaraju podacima u katastarski registar. U praksi, promjena u zemljišne knjige često pada na vlasnika ili drugim zainteresiranim stranama nekretnina.

Podaci u zemljišnim knjigama (kao što pokazuje na potvrdi vlasništva) predstavlja samo pravnu evidenciju vlasništva nad zemljom u Hrvatskoj. Ipak, kupci bi trebali biti oprezni o kupnji nekretnina kada katastarski registar i zemljišne knjige opisi ne odgovaraju. Isto tako, ako oni želi kupiti takvu nekretnina, onda je u njihovom najboljem interesu za pokretanje postupka za usklađivanje dviju opise, tako da su njihova prava da uživaju i posjedovati nekretninu zaštićene i bilo eventualno preprodaja nije spriječen zbog suprotstavljenih podataka.
Strani državljanin
može boraviti do tri mjeseca u Hrvatskoj, bez ikakvih komplikacija. Nakon toga, potrebno je dobiti dozvolu za boravak. Ako imate jahte usidrene u hrvatskoj marini, ili iznajamlujete ili posjedujete nekretnina u Hrvatskoj onda je dovoljno da dobijete dozvolu za boravak. To ne znači da se automatski smatrate porezni rezident.  Osoba koja boravi na temelju fizičke prisutnosti u Hrvatskoj je osoba koja ostaje u jednom razdoblju više od 183 dana. Kratki izostanci ne smatra da se prekida ovaj period boravka. Razdoblje može uključivati ​​do dvije godine u kalendaru. Osoba ne bi se smatrati da ima prebivališ ako boravak je isključivo u svrhu posjete, odmor, terapija ili radi zadovoljavanja slične osobne potrebe, pod uvjetom da ne traje dulje od jedne godine.

Osoba sa prebribivalište se temelji na održavanju kuće u Hrvatskoj ako on ima smještaj u njemu ekskluzivnno i na kontinuirano raspolaganju u Hrvatskoj za više od 183 dana, i ako se to može zaključiti iz njegovih okolnosti da će zadržati i koristiti taj smještaj.  Za duljina boravka u objektu nije važno da li je smještaj u vlasništvu ili iznajmljen. Ova odredba za smatraranje preivalište je vrlo atraktivna za strance koji žele zadržati pravni prebivalište u Hrvatskoj, bez potrebe da fizički budu tamo za neki minimalno vremensko razdoblje.

Ako strani državljanin želi biti porezni rezident na temelju održavanju kuće u Hrvatskoj, on treba da ima smještaj u svom ekskluzivnom i kontinuirano raspolaganju najmanje 183 dana. Ako on želi biti porezni rezident na temelju fizičke prisutnosti u Hrvatskoj, on mora ostati neprekidno tijekom razdoblja od najmanje 183 dana za posao, ili više od jedne godine za potrebe turizma, zdravlja ili slične osobne potrebe.


Google

Realitica.com - oglasi za nekretnine