Početak > Zadar Nekretnine > Kako kupiti Email AdriaMare Pretraživanje   HR  EN  DE  IT  FR  HU
Detaljno pretraživanje | Info | Usluge & Cijene | Nekretnine u Hrvatskoj | Kako kupiti | Imovinski i pravni poslovi | Smještaj | Legalizacije Nekretnine Servis | Nekretnine na Ovrhe | Ilegalni agenti i agencije | Energetski Certifikat | Partneri
Zadar Poluotok | Zadar centar | Zadar zapad | Zadar istok | Sjeverna obala | Južna obala | Zadarski otoci
Zaleđe | Velebitska obala | Lika | Zagreb | Dubrovnik | Srednja Dalmacija
Kratak opis kupovine nekretnina u Hrvatskoj

 

1. Agent za nekretnine
Za početak pronađite nekretninu koja zadovoljava Vaše uvjete. U Hrvatskoj su agenti za nekretnine veoma prilagodljivi kad se radi o obilasku nekretnina, ali upamtite da zbog toga i nisu uvijek u svom uredu. Njihov broj mobilnog telefona najčešće ćete pronaći istaknutog na vratima ureda, pa ako ga niste tamo pronašli, telefonski dogovorite sastanak.

2. Građevinski nadzor
Građevinski nadzor nije uobičajen u Hrvatskoj, jer je većina nekretnina izgrađena nedavno. Ipak ništa Vas ne spriječava da ga unajmite. U svakom gradu ima mnogo arhitekata i građevinskih inženjera koji će Vam rado izvršiti građevinski nadzor nad nekretninom.

3. Unajmite odvjetnika
Iznenađujuća je činjenica da se u Hrvatskoj nekretnine najčešće kupuju bez odvjetnika. Ipak, kako su dokumenti o prodaji na hrvatskom jeziku, preporuča se imati odvjetnika koji će Vam pomoći iščitati svu dokumentaciju. Odvjetnik također može ovlašteno u zemljišnim knjigama provjeriti broj čestice te Vam pripremiti kupoprodajni ugovor. Velika je vjerojatnost da ćete u svakom većem gradu naći bar jednog odvjetnika koji tečno govori engleski, njemački ili talijanski jezik..

4. Razdoblje prije potpisivanja govora
U ovoj fazi očekuje se Vaše plaćanje pologa 5 do 10 % od prodajne cijene, što dogovorno utvrđuju obje strane. Uobičajeno je dodati točku u ugovor kojom se prodavač obvezuje platiti jednaki iznos ako odustane od prodaje. Predugovor priprema agent za nekretnine, a ne javni bilježnik, stoga bi sada bilo pravo vrijeme za unajmljivanje odvjetnika.

5. Odobrenje Ministarstva vanjskih poslova za kupnju nekretnina <
Molim pogledajte donji odjeljak 'Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj'

6. Ovjeravanje ugovora kod javnog bilježnika
Bez obzira kupujete li nekretninu kao fizička osoba ili kao firma registrirana u Hrvatskoj, potpisivanje kupoprodajnog ugovora se vrši kod javnog bilježnika. Ako ste kupac iz inozemstva obavezna je prisutnost sudskog tumača. Pristojbe javnog bilježnika su veoma niske s obzirom da on potvrđuje samo vjerodostojnost potpisa, a pristojbe sudskog tumača iznose oko 60€

7. Upis nekretnine u zemljišne knjige
Zemljišne knjige evidentiraju vlasništvo i druga stvarna prava nad nekretninama. Agent za nekretnine ili Vaš odvjetnik zatražiti će upis vlasništva u ime kupca. Za više detalja o zemljišnim knjigama i katastru, molim pogledati u nastavku.

8. Plaćanje poreza na kupnju nekretnine
Porez od 5% vrijednosti pri kupnji nekretnine utvrdila je porezna uprava. Vrijednost može i ne mora biti jednaka cijeni nekretnine koja stoji u ugovoru. Porezna komisija je potrebna jer se u Hrvatskoj često u ugovoru navodi 75% vrijednosti cijene dok se ostalo plaća u gotovini kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Toplo preporučamo stranim kupcima u Hrvatskoj da ne sudjeluju u ovoj vrsti transakcija. Komisija je uglavnom veoma poštena; ako ste platili realnu cijenu za nekretninu, malo je vjerojatno da će joj oni podići vrijednost. Kada ste dobili riješenje o plaćanju poreza, rok za plaćanje je 30 dana.

 

Uobičajena praksa kupnje nekretnina

 

Uobičajena praksa podrazumijeva sklapanje predugovora, plaćanje 10% predujma i čekanje odobrenja Ministarstva što može trajati od 6 do 12 mjeseci. Ako u međuvremenu kupac odustane, predujam se ne vraća, a ako prodavatelj povuče prodaju, obvezan je vratiti predujam te platiti dodatnih 10% u znak isprike.

Ipak, zbog vrtoglavog rasta cijena na tržištu nekretnina, postoji rizik da cijena nekretnine naraste prije potpisivanja ugovora. Zbog takvog tržišta, prodavaču se isplati podignuti cijenu, raskinuti ugovor i vratiti kupcu predujam s dodatkom.

U našoj agenciji savjetujemo klijentima plaćanje unaprijed ako postoji mogućnost:

 • preuzimanja nekretnine prije dobivanja uvjerenja od Ministarstva.
 • iznajmljivanja tijekom perioda odobrenja
 • početka unutrašnjeg preuređenja (tijekom istog perioda
 • definitivne potvrde da je nekretnina prodana bez rizika od povišenja cijene (molim obratite pažnju da kupovanjem nekretnine prije početak izgradnje, cijena se može spustiti do 35% ugovorne vrijednosti, što podrazumijeva plaćanje pet jednakih rata)

Kupovanje kao fizička osoba

Agencija Adria Mare na Vaš zahtjev ugovara prihvatljivu cijenu s prodavateljem i usmenim dogovorom rezervira nekretninu.

Mi sklapamo ugovore (predugovor u kojem cijena nije navedena u cijelosti) između prodavača i našeg klijenta.

Ugovor se potpisuje i razmjenjuje u prisutnosti javnog bilježnika.

Međutim, ako kupac nije prisutan može potpisati ugovor u svojoj zemlji.

Dokumenti se predaju lokalnom odjelu zemljišnih knjiga. Adria Mare priprema zahtjev za mogućnost kupnje i šalje ga u Ministarstvo Pravosudje. To uključuje slijedeće radnje:

 • Uz pomoć odvjetnika, proslijeđuje se zahtjev za kupnju kao i dokaz o državljanstvu i identitetu kupca.
 • Sklapa se ugovor u kojem su ukratko naznačeni uvjeti kupnje, prilažu se dokumenti iz zemljišnih knjiga i katastra.
 • Podnositelj potpisuje zahtjev.
 • Nakon dobivanja odobrenja, u roku od 30 dana naš odvjetnik prijavljuje prodaju poreznoj upravi.
 • Nakon dobivanja poreznog riješenja, klijent ima rok za platiti od 15 dana prije nego uslijedi kazna.

Proces kupnje nekretnine traje od sedam do mjesec dana, ovisno o tome gdje se klijent nalazi u vrijeme potpisivanja dokumentacije. Međutim, odobrenje Ministarstva Pravosuđje može se čekati 6 do 12 mjeseci. Ipak, u međuvremenu, klijent može useliti, započeti preuređenje ili iznajmiti nekretninu.  

Kupovanje kao pravna osoba

Kupovanje nekretnine kao pravna osoba ima svoje prednosti kojima će se kompenzirati početni i tekući troškovi osnivanja tvrtke.

Naš odvjetnik za nekretnine u Hrvatskoj uzima u obzir sve potrebe i očekivanja klijenata te za svaki zaseban slučaj savjetuje način kupnje koji mu najbolje odgovara.

Naš odvjetnik iskusan je u osnivanju trgovačkih društava za klijente koji na ovaj način žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Osim što ćete od Ministarstva tražiti uvjerenje o mogućnosti kupnje, postupak je identičan gore navedenom. Postupak osnivanja tvrtke može se pokrenuti odmah i traje 2 do 3 tjedna. Tijekom ovog perioda klijent najčešće obilazi nekretnine i otprilike u isto vrijeme kad se klijent odluči, osnivanje tvrtke je završeno. U skladu s tim sklapanje i potpisivanje ugovora može trajati između 7 i mjesec dana ovisno o tome gdje se klijent nalazi. 

Prednosti kupovanja kao pravna osoba su:

 • Nije potrebno tražiti odobrenje Ministarstva Pravosudje tako da je nekretnina u Vašem vlasništvu čim isplatite iznos u cijelosti.
 • Ako u roku od tri godine prodate Vašu nekretninu, porez na dohodak neće iznositi 35% već će se eventualna dobit tvrtke oporezovati s 20%. U hrvatskom poreznom zakonu postoje provizije za iznose uložene u nekretnine, kao i za deprecijaciju nekretnina. Naš odvjetnik savjetuje klijente za svaki pojedinačni slučaj.
 • Ako prodate nekretninu koju ste kupili kao pravna osoba, dobiti ćete porezne olakšice kao prodavač, s obzirom na godinu kada je nekretnina izgrađena.
 • Prodaja hrvatske tvrtke koja posjeduje nekretninu, može biti najisplativija strategija za stranog investitora..

Cijena kupnje nekretnine?

Navesti ćemo neke cijene vezane za kupnju nekretnine u Hrvatskoj:

 • Na kupnju nekretnine izgrađene prije 31. prosinca 1997. porez na promet nekretninama iznosi 5% na cijenu navedenu u ugovoru.
 • Na kupnju nekretnine koju je poslije 31. prosinca 1997. izgradio obveznik PDV-a (registrirani poduzetnik ili samostalni obrtnik), PDV iznosi 22% s obzirom na cijenu izgradnje nekretnine (uobičajeno je da prodavač u cijenu uključi taj iznos) plus 5% poreza na promet nekretninama s obzirom na vrijednost zemljišta.
 • Ako kao fizička osoba kupujete nekretninu izgrađenu nakon 31. prosinca 1997. porez na promet nekretninama iznosi 5% na cijenu navedenu u ugovoru. (Pod uvjetom da nikakve promjene ili preuređenje nisu poduzeti na nekretnini što bi uključivalo PDV. Porez na promet nekretninama odredila je porezna uprava, s obzirom na tržišne cijene nekretnina. .

Stručni nadzor i uredni papiri

Iako stručni nadzor nije uobičajen u Hrvatskoj, mi ćemo Vam rado omogućiti tu uslugu ako ju zatražite. 

Uredni papiri

Smatramo da je kod kupnje nekretnina u Hrvatskoj najvažniji aspekt utvrđivanje urednih papira što znači da prodavač ima pravnu osnovu prodati nekretninu te da protiv njega nema tužbi na sudu.

U zemljišnim knjigama, danas se efikasno može utvrditi vlasništvo nad nekretninom. U prošlosti su se nekretnine prodavale i kupovale bez pravne registracije i dokumentacije kako bi se izbjegao porez. U vrijeme komunizma, vrijedne nekretnine su jedna za drugom bile zaplijenjene bogatim obiteljima, a zatim rasparcelirane i poklanjane onima kojima je bilo potrebno. Danas pravi vlasnici imaju pravo tražiti vlasništvo nad tim nekretninama. Mnoga imanja u seoskim područjima su naslijedili potomci u jednakim dijelovima iako se nikad nisu registrirali. U ovom slučaju niti jedan nasljednik nema legalno pravo prodati zemljište.

Hrvatska vlada i Europska komisija također su prepoznali potrebu za modernizacijom sistema zemljišnih knjiga. U lipnju 2003. Svjetska banka je u sklopu programa CARDS 2002 Europske komisije dodijelila Hrvatskoj posebne subvencije. One će se koristiti za osuvremenjivanje zemljišnih knjiga i katastra kao i za razvoj stvarnog tržišta nekretnina- ključni preduvjet za ekonomski rast i socijalnu pravednost.

Sve nekretnine koje nudimo imaju provjereni vlasnički list tako da kada se odlučite za određenu nekretninu, proces kupnje je brz, siguran i dobiti ćete Vaše ključeve prije nego što očekujete.

Hrvatska je potpisala ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s većinom europskih zemalja uključujući Veliku Britaniju i Irsku.

Savjetujemo naše klijente da u svojoj zemlji zatraže neovisni porezni savjet o kupnji nekretnine preko firme, kao i o statusu nekretnine radi mogućnosti dobivanja povlastica u budućem poslovanju firme.

Nema zapreke da povratite svoj kapital iz Hrvatske.

 

Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj?


To ovisi o tome da li kupiti nekretninu kao privatna osoba ili kao tvrtka.

Kupnja, kao privatna osoba

U principu, strani pojedinci mogu kupiti i posjedovati nekretnine u Hrvatskoj, pod uvjetom da uvjet uzajamnosti zadovoljan ako nisu Hrvatski državljani. Uvjet uzajamnosti zadovoljan ako hrvatski pojedinci mogu legalno kupiti i posjedovati nekretnina u zemlji porijekla stranih pojedinca koji namjerava kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Morat ćete provjeriti je li vaša zemlja ima ovaj bilateralni sporazum - na primjer, SAD i zemlje članice EU imaju reciprocitet, ali Rusija ne. Dokaz o uzajamnosti mora biti dostavljen u zemljišnim knjigama (Zemljisne nerviraju) kada strani državljanin traži da se registrirate naslov nekretnina u Hrvatskoj. Tako je cijeli proces može potrajati nekoliko mjeseci.

Prva faza kupnje je potpisati preliminarni ugovor (ili predugovor) o prodaji, koja uključuje plaćanje polog od 5-10% od prodajne cijene. To može biti prije ili poslije dobivanja potvrde iz MVP uzajamnosti. Ako potpisati predugovor prije potvrde i to je odbila, bez obzira na razlog, da ćete izgubiti puno vremena. S druge strane, ako ste čekati potvrdu prije potpisivanja, riskirate gubitak kupnju jer drugi kupac je došao zajedno u međuvremenu.

Ako taj proces zvuči predugo daha za vas postoji mnogo brže alternativa, a to je da kupite nekretninu kao hrvatskog registrirane tvrtke.

Kupnja kao hrvatske tvrtke registrirane

Zahtjev stranog pojedinca za dobivanje potvrde o uzajamnosti iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova za kupnju određenu nekretninu može izbjeći strane pojedinca registracije korporativne entitet u Hrvatskoj, kao što je hrvatsko društvo s ograničenom odgovornošću. Strani državljanin može biti jedini dioničar u hrvatsko društvo s ograničenom. Nakon investitor uključuje tvrtku u Hrvatskoj, da tvrtka može sklopiti ugovor za kupnju određene nekretnine od interesa za investitora. Nema potvrda iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova bit će potrebno u tom slučaju.

To je najbrži put za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, a jedan od najčešćih, ali to nije bez nedostataka. Morat ćete učiniti tromjesečne vraća za svoju tvrtku, za koju će vam trebati računovođa. Kako komplicirano, a time i koliko skupo, vaši vraća će biti, ovisi o tome što želite koristiti nekretninu za. Ako želite ga koristiti kao kuća za odmor i da ga pustiti van tijekom razdoblja niste ga koriste, onda vaše vraća neće biti previše skupo. Vi ćete, naravno, morati platiti porez na sve prihode vaša tvrtka čini.

Prije kupnje svoju nekretninu morate odlučiti hoće li vaša tvrtka treba biti registriran za PDV (porez na dodanu vrijednost u Velikoj Britaniji). Ako vaši načini za nekretnine su jednostavni, kao upravo opisao, onda je to vjerojatno ne bi bilo vrijedno registracije za PDV, a vi ne bi bilo mogućnosti da se oporavim bilo obrazac PDV na troškove nastale prilikom kupnje, kao što je na odvjetničkim i agent za nekretnine je naknada . To bi bilo točno ista situacija kao i ako su stvaranje privatnu kupnju. Međutim, ako se vaši planovi za nekretnine su ambiciozni, a posebno ako oni uključuju gradnju, onda se registrirana za PDV možda vrijedi s obzirom na, kako je PDV na svoje troškove će moći nadoknaditi.

U Hrvatskoj, PDV registrirana tvrtka koja je uključena u turizmu očekuje se naplaćuje svojim klijentima obrazac PDV (25%) na usluge ili roba se prodaje samo ako je primanje uplata u hrvatskoj valuti, kuna, od hrvatskih državljana. Ako je primanje uplata u eurima iz ne-Hrvatima, ne morate puniti obrazac PDV! Ako vaša tvrtka je uključena u turističkoj industriji, šanse su većina vaših klijenata će biti non-Hrvati i da će se plaćati u eurima. Kada prodati imovinu vas će se očekivati ​​da naplatimo obrazac PDV na dio prodajne cijene, koja je preostao nakon odbitka izvorne nabavne cijene i svih kapitalnih izdataka nastalih od kupnje. Ovo PDV je nadoknaditi samo kupac ako se kupac i sami registrirana za PDV. Da biste znati nešto više o tome što se ubiru porezi prilikom kupnje ili prodaje nekretnina pogledajte našu stranicu 'The troškove kupnje'

Postavljanje hrvatsku registriranu tvrtku

Postavljanje tvrtku u Hrvatskoj je zapravo vrlo jednostavna, nije skupo, te je prilično brzo (većina Hrvata smatra da se njihova zemlja biti pretjerano birokratski, ali to nije gori od drugih europskih zemalja). Papir rad je sve učinjeno od strane javnog bilježnika i to traje oko 2-3 tjedna finalizirati. Ime koje ste izabrali za svoju tvrtku mora biti ili hrvatski ili latinski. Za početak proces morate otvoriti kunski račun za svoju tvrtku s minimalnim ulogom od 20.000 kuna (oko 3.000 €). Primitka Vaše uplate će biti potrebno od strane javnog bilježnika. Taj novac se može slobodno koristiti kasnije kada ste kupili nekretninu, tako da nije trošak. Javni bilježnik će se dolje sve svoje osobne podatke (broj putovnice, adresa, itd.), a također će vas pitati za popis aktivnosti vaša tvrtka će biti sudjeluje (to je dobra ideja da se to unaprijed pripravi). Za razliku od statutom anglosaksonskim zemljama, što može biti vrlo restriktivna, možete staviti bilo koju aktivnost poslovnih dolje vam se sviđa (naravno profesionalne djelatnosti, kao što su medicina, moraju biti potkrijepljeni potrebnim dokumentima). Ako stavite dolje turizam ovo obuhvaća vrlo širok spektar aktivnosti, bez potrebe da se detaljnije.

Dakle, trebam kupiti kao privatna osoba ili kao hrvatskog registrirana tvrtka?

Bojim se da je to u potpunosti ovisi o osobnom izboru. Obje metode imaju svoje prednosti i oboje imaju svoje nedostatke. Kupnja, kao privatna osoba traje duže, ali nakon kupnje je završena nema puno učiniti. Kupnja kao tvrtka je brže, ali vam se upušta u određenom iznosu redovne papirologije i rashoda nakon prodaje, iako imate priliku barem da se oporavi obrazac PDV na svoje troškove ako se registrirate za PDV.Zemljišne knjige

Ukratko, Ured za zemljišne knjige vodi evidenciju o nekretninama vlasništva. Podaci Ureda Zemljišnoknjižnom su javni. Nadalje, na sadržaj se može osloniti i utvrditi i uspostaviti vlasništvo nad nekretninom.

Katastarski Registar

Katastarski Ured registrara ima drugačiju ulogu. Ona služi kao evidencija nekretnine koja pada u okviru svoje nadležnosti. Katastarski ured vodi evidenciju nekretnina i objekata izgrađenih na nekretnini. Ovi zapisi sadrže podatke o parcelama nekretnina, uključujući i njihove lokacije, oblika, površine, prirode, klasifikaciju i posjednika nekretnina. Ovi zapisi, osobito katastarskoj matičnom uredu u razgraničenja nekretnina, posluži kao osnova za zemljišnu knjigu evidencije o nekretnini. Iz tog razloga, Katastarske evidencije su relevantni u postupku utvrdivanje nekretnine.  Katastarska registrar također vodi evidenciju o stvarnom vlasniku nekretnine.

Vlastnički List

Vlastnički list ima tri dijela, svaki odjeljak snimanje specifične informacije kao što slijedi:

  
Odjeljak potvrde sadrži opis nekretnine;
  
Odjeljak B potvrde navodi stranku koja je vlasnik nekretnine;
  
Odjeljak C certifikata navodi sve 'teret' na nekretninama, uključujući:

1) Hipoteke;
2) Spominjanje ikakvih dodatnih zapisa koji opisuju 'izgradnju prava' ili slične 'iskorištenosti prava'.

Zemljišne knjige djeluje i kad se neriješena pitanja navede u zemljišnim knjigama prije njihovog rješavanja. Takva pitanja mogu biti popis spornih vlasničkih potraživanja, itd. Prijave za neriješenim pitanjima su zabilježeni u stupcima odmah desno od odjela, B i C.

Svrha Vlastnišićkog Lista

Zemljišne knjige izdaje potvrde o vlasništvo, koji su neophodni za:
 • Prvokupa drugih nekretnina vlasničkih potraživanja;
 • Dobivanje dozvole za gradnju, a
 • Dokazivanje vlasništva nad nekretninama za potrebe ulaska u komercijalnim transakcijama (to je korisno ako vlasnik planira ući u komercijalne transakcije koje mogu uključivati ​​nekretnina; najčešći transakcija na hipoteku na nekretninu kao zalog za kredit) .

Sukob informacija

Potencijalni vlasnici moraju osigurati da fizički opisi parceli nekretnina u zemljišnim knjigama i u katastar. Ako se te dva opisa ne podudaraju, onda vlasnik mora to rješiti uz pomoć odvjetnika. U teoriji, geodetskih i katastarskih vlasti u Hrvatskoj (vladine urede nadgledaju dokumenata prostornog uređenja nekretnina i prikupiti informacije o korištenju nekretnina) su odgovorni za obavješćivanje u zemljišne knjige bilo kakve promjene u statusu, opis i korištenje nekretnina, stoga bi se osiguralo da su podaci u zemljišnim knjigama odgovaraju podacima u katastarski registar. U praksi, promjena u zemljišne knjige često pada na vlasnika ili drugim zainteresiranim stranama nekretnina.

Podaci u zemljišnim knjigama (kao što pokazuje na potvrdi vlasništva) predstavlja samo pravnu evidenciju vlasništva nad zemljom u Hrvatskoj. Ipak, kupci bi trebali biti oprezni o kupnji nekretnina kada katastarski registar i zemljišne knjige opisi ne odgovaraju. Isto tako, ako oni želi kupiti takvu nekretnina, onda je u njihovom najboljem interesu za pokretanje postupka za usklađivanje dviju opise, tako da su njihova prava da uživaju i posjedovati nekretninu zaštićene i bilo eventualno preprodaja nije spriječen zbog suprotstavljenih podataka.
Ovaj vodič
pokušava pružiti opći pregled osnovnih obilježja hrvatskog zakon o nekretnina zakonu, kako nekretnina u Hrvatskoj se može kupiti i kako vlasništvo nad nekretninama se bilježi. Ovaj vodič nije uputna knjižica o tome kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Stručni savjet treba tražiti prije ulaska u kupnju nekretnine i prodajom. Mi ne možemo prihvatiti nikakvu odgovornost ili obvezu za postupke poduzete na temelju ovog općeg vodiča. Imajte na umu da se zakoni i propisi u Hrvatskoj skloni čestim promjenama. Duže razdoblje između datuma izdavanja ovog izvješća, veća je vjerojatnost promjene u zakonu koje mogu utjecati na točnost ovog izvješća. Ovo izvješće temelji se na zakonodavstvu na snazi ​​od 31. ožujka 2002.

Cjelovito izvješće iz kojeg je većina tog pravnog informacija došao, produced by KPMG sa sjedištem u Zagrebu, može se preuzeti u pdf formatu klikom ovdje.


Strani državljanin
može boraviti do tri mjeseca u Hrvatskoj, bez ikakvih komplikacija. Nakon toga, potrebno je dobiti dozvolu za boravak. Ako imate jahte usidrene u hrvatskoj marini, ili iznajamlujete ili posjedujete nekretnina u Hrvatskoj onda je dovoljno da dobijete dozvolu za boravak. To ne znači da se automatski smatrate porezni rezident.  Osoba koja boravi na temelju fizičke prisutnosti u Hrvatskoj je osoba koja ostaje u jednom razdoblju više od 183 dana. Kratki izostanci ne smatra da se prekida ovaj period boravka. Razdoblje može uključivati ​​do dvije godine u kalendaru. Osoba ne bi se smatrati da ima prebivališ ako boravak je isključivo u svrhu posjete, odmor, terapija ili radi zadovoljavanja slične osobne potrebe, pod uvjetom da ne traje dulje od jedne godine.

Osoba sa prebribivalište se temelji na održavanju kuće u Hrvatskoj ako on ima smještaj u njemu ekskluzivnno i na kontinuirano raspolaganju u Hrvatskoj za više od 183 dana, i ako se to može zaključiti iz njegovih okolnosti da će zadržati i koristiti taj smještaj.  Za duljina boravka u objektu nije važno da li je smještaj u vlasništvu ili iznajmljen. Ova odredba za smatraranje preivalište je vrlo atraktivna za strance koji žele zadržati pravni prebivalište u Hrvatskoj, bez potrebe da fizički budu tamo za neki minimalno vremensko razdoblje.

Ako strani državljanin želi biti porezni rezident na temelju održavanju kuće u Hrvatskoj, on treba da ima smještaj u svom ekskluzivnom i kontinuirano raspolaganju najmanje 183 dana. Ako on želi biti porezni rezident na temelju fizičke prisutnosti u Hrvatskoj, on mora ostati neprekidno tijekom razdoblja od najmanje 183 dana za posao, ili više od jedne godine za potrebe turizma, zdravlja ili slične osobne potrebe.


Google

Realitica.com - oglasi za nekretnine